Cumartesi, Ekim 15, 2005

Doğa Hakkında

Son kasırgalar'ın (ilgili ülke için) ekonomiyi olumlu yönde etkilediğini duydum. Yıkım ne kadar büyük olursa geriye o kadar büyük bir yeniden yapım pazarı kalıyormuş. Ne kadar çok orman yakarsak o kadar çok verimli tarım arazimiz olur gibi bir argüman bu.

Hatta, daha da öteye gidip savaşlar ile dümdüz edilmiş bir ülkenin dünya ekonomisi açısından olumlu etkileri konuşulabiliyor.

Biz insanların doğaya karşı nasıl anlayışsız bir şekilde yaklaştığımızı görebiliyor musunuz? Yıkım ve yeniden yapım süreçleri ekonomiyi olumlu etkileyebilir, ya doğayı? Doğa hakkında insanların bilmediği bazı şeyler var
  1. Doğa doğrusal olmayan (non-linear) bir sistem. Bu ne demek? Doğayı 1 birim kirlettiniz size yine 1 tepki verdi diyelim. Ama 10 birim kirlettiğinizde size bir anda 100 birim tepki verebilir. Biz şu anda düzenli olarak kirletiyoruz; bakalım doğa ne zaman patlayacak.
  2. Belli bir noktayı geçtiğimizde geri dönmek imkansız olabilir. Sera etkisi ile ilgili yeni ve ilginç bir şey öğrendim.
    Kutup civarlarında binlerce yıldır erimemiş buz kütleleri var. Bu kitleler içinde yüksek oranda "metan" gazı hapsolmuş vaziyette. Şimdi, bu buz kütleleri erime tehlikesi ile karşı karşıya. Eğer bu kütleler erirse, yine bir sera gazı olan metan anormal ölçülerde atmosfere karışacak. Yani süreç kendi kendine daha da hızlanacak. (Sistem'in ne olduğunu bilenler için özetle sistem de positive-feedback var).
Yani şu anda bulunduğumuz yer dönülmez akşamın ufku gibi bir yer. Önümüzdeki kısa dönem içinde de bu şekilde doğaya yüklenirsek, belki şu an yaşadığımız dünya sadece eski, tatlı bir hatıra olacak.

Kişisel olarak inandığım (ve hiçbir bilimsel veriye vs. dayanmayan) bir şeyi de eklemek istiyorum. Eğer biz doğayı böyle kirletirsek (varsayalım ki 100 yıl boyunca daha) ve doğa (onu da sürekli gerdiğimiz bir lastik gibi düşünebiliriz) bir gün bir noktada aşırı tepki verirse (lastik koparsa, elimiz acırsa :) ) . İşte o noktadan sonra, bu 100 yılı geri almak için belki de 10.000 yıl geçmesi gerekecek. Doğa bir şekilde, açlıklar, fırtınalar, depremler vs. ile insan oğlunun nüfusunu "kontrol altına alacak" ve kendini tedavi etmeye başlayacak.

Biraz kıyamet senaryosu gibi oldu galiba, ama yine de ciddi bir durum. Elimden geldiğince meramımı sıkmadan anlatmaya çalıştım.

Neşeli ve güzel bir dünyanın hep varolması dileğiyle, hoşçakalın.

(17.10.2005 - Sonradan düzenleme)
İlgili haber, link vs.
  1. http://www.e-kolay.net/haber/ Haber.asp?PID=1772&HID=10&HaberID=325588

Hiç yorum yok: