Salı, Mart 07, 2006

En iyi OS, kaşarlı MacOS

Son 2 gün içinde kullandığım bilgisayar işletim sistemi ikilileri, rasgele sıralama ile şöyle:
  1. PC/ Windows (XP Proffessional)
  2. PC/ Linux (Ubuntu)
  3. PC/ Solaris
  4. Sun/ Solaris
  5. Mac / MacOS
Aradaki versiyon vs. farklılıklarını da eklemeye lüzüm görmüyorum. Bu kadar şeyi gerçek anlamda rasgele bir sırayla, arka arkaya ve uzun bir müddet sonunda kullanınca insanın kafasındaki bilgisayar anlayışı da değişiyor.

Bir kere bütün bunların arasından Mac'i ayırmak isterim. O bir bilgisayar değil, bir melek...

Windows, bildiğimiz alıştığımız tad, fazladan bir şey anlatmaya gerek yok. Günahıyla, sevabıyla her zaman hizmetimizde. Linux, desen benim gözümde Windows ile karşılaştırılabilir. Alışılmıştan farklı olduğu kesin. Ama estetik, güvenlik, hız, dayanıklılık vs. gibi kriterler açısından Windows'a göre daha iyi. Bedava olması bence o kadar da büyük avantaj değil. Windows dediğin de o kadar pahalı değil zaten.

Buraya kadar her şeyi biliyorduk. Gelelim yeni şeylere, Sun/Solaris ikilisine. Birincisi, bu Sun makinelerin work station diye yutturulması çok acayip. Aletler bir acaip. Hem yavaşlar, hem de ortalama bir PC'nin 2.5 katı büyüklüğündeler. Aynı oranda da gürültü çıkarıyorlar. Solaris desen, işletim sistemi falan değil, garabet bir şey. İç yüzünü, işleyişini bilmiyorum, ama görsellik sıfır. (Gözümle gördüm! :))

Hiç bir şey diğer bilgisayarların standart ile örtüşmüyor. Kopyala yapıştır işlemi için Alt+W, Ctrl + Y ikilisini, Geri Al için Ctrl + Shift + Minus kısayolunu kullanan makine mi olur demeyin. Oluyor. Mouse davranışları desen bir acaip. Anlatmayla olmaz görmek lazım. Anlamadım gitti ne iştir.

Hazır başlamışken, bir kaç bir şey de yan yazılımlar için söyleyeyim.. Öncelikle, JAVA mükemmel bir şey. SUN'ın hakkını bu noktada verebilirim. JAVA ile yazılmış her şey, her yerde çalışıyor. ( Ama yavaş çalışıyor, orası da ayrı mesele...) Örneğin MATLAB, her yerden erişebiliyorum, mutluyum.

Browser'lar hakkında da şunları söyleyebilirim. Her işletim sisteminin kendine has bir browser'ı var gibi. Ama Firefox/Mozilla hemen her bilgisayarda bir şekilde çalışıyor. Alışkanlıklarınızı pek değiştirmeden web'de gezinmek için Firefox, bu anlamda da çok ideal. (Sadece not düşmek açısından yazıyorum, son 2 gündür kullandığım browserlar, Firefox, Mozilla, Netscape, IE, Safari :) )

Karşılaştırmalarım/gözlemlerim bunlar, yorumlarınızı bekliyorum. Hoşçakalın.

PS: Herhangi bir marka/işletim sistemi vs. fanatiği/bağımlısı değilim. Elimden geldiğince nesnel olmaya çalıştım.

PPS: Aşırı geyik bir başlıktan sonra, biraz sıkıcı bir yazı oldu kusura bakmayın. Bundan sonraki yazılarımda teknik konulara pek bulaşmamaya uğraşacağım.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Windows forever


Sk

Adsız dedi ki...

Valla işletim sistemlerinden anlamam; ancak browser konusunda Avant Browser üzerine tanımam. Gerçekten dört dörtlük bir browser. Tablı yapı desen var. Java appletleri ondan daha hızlı açan başka bir browser görmedim. Ayrıca son derece güzel görünümleri ve kısa yolları var.

Volkan