Pazartesi, Kasım 14, 2005

Merhaba Web!

Bu sayfanın son güncellenme(açılış) tarihi 13 Haziran 1997

İlk web sitemin en altında bu yazıyormuş...Yazıyormuş diyorum çünkü ne bu site şu anda yayında, ne de ben yerel kopyalarına sahibim.

Internette bir şeyi ararken arasıra başvurduğum sitelerden biri de WaybackMachine.org . Size herhangi bir web sitesinin geçmiş hallerini gösterebiliyor. Bir çeşit web arşivi. Şu anda tahminen 1 petabyte veri içerdiği tahmin ediliyor. (Bu birimin ne olduğunu anlatmak biraz zor ama 2^50 byte diyebilirim. Daha anlaşılır bir örnekle, dünyadaki tüm basılı malzemeler = 2oo petabyte (mış). Daha fazla bilgi için bir zahmet Google It.)

Hoşgeldiniz,

BU SİTE AHMET ALTAY'IN SİTESİDİR.

En üstte bu yazıyı görüyorum. Gözlerim doluyor, ağlamaklı oluyorum...Acaba niye bu kadar iri, kırmızı ve büyük harflerle yazma gereği duymuşum. Web sitelerinde estetik konusunda temelden ciddi sorunlarım olduğuna eminim :)

Bazı web sitelerinin gelişmesini film şeridi gibi takip edebilirsiniz adeta. Ama ben bunlarla ilgilenmiyorum. Ben daha spesifik olarak kendimle ilgileniyorum.

13 Haziran 1997'de "Merhaba Dünya!" dedikten (daha doğrusu "Merhaba ben Ahmet Altay" dedikten ) bu yana 8.5 yıl geçmiş. Internetle toplam tanışıklığım da olsa olsa 9 yıldır. Yaşım kaç peki? Yaklaşık yirmi iki. O halde ömrümün %40'ından daha fazla zaman geçmiş, internet ile tanışalı.

Düşünüyorum da vay be dememek imkansız. Tek bir e-mail adresimin olduğu yıllar, şifrelerin basit olmasında bir sakınca olmayan zamanlar. MS Comic Chat, Net Meeting. IRC, ICQ ise sonradan çıkan yeni şeyler benim için. Nereden nereye geldik? İnanmakta güçlük çekiyorum...

Ayrıca bu süper web sitemle nasıl 2. Internet Mahir olmadığım da ayrı bir mevzu. O günden bu güne ne değişmemiş pek? Galatasaray, izcilik, programlarım ve illa ki yazım hataları. (Özellikle DOS için geri dönüşüm kutusu fikrim gerçekten çok orjinal(!) ve harika.)

Bu yazıyı toparlayabileceğimi sanmıyorum. 9 yılımın önemli bir bölümünü küçücük bir yazıya sığdırmam imkansız. Belki bir gün içimden gelirse biraz daha anlatırım, "paraya kıyıp 33.6 K modem mi alsam yoksa 28.8 K yeter mi" diye düşündüğüm günleri.

Bu sayfalar en iyi Internet Explorer ve 256 renk çözünürlüğünde çalışır


Bu uyarımın da beni dumurdan dumura sürüklediğini itiraf etmeliyim. O zamanlar IE yeni çıkmış ben de onu destekliyormuşum, şimdi de Firefox. Hep geride olan tarafı desktekliyorum ya hayırlısı...256 renk için ise yorum bile yapmıyorum. Ama ne olduğunu anlamayanlar için özetle 8-bit :) (Çok anlaşılır oldu gerçekten!) Ben daha kötülerini de gördüm belki de onun için çok da garipsemiyorum aslında...

Sağlıcakla kalın...

ve son bir uyarı :
Bu sayfa ve diğer alt sayfaların tüm hakları saklıdır

Telif Hakkı (c)Ahmet ALTAY 1997


:), Hoşçakalın.

Hiç yorum yok: