Salı, Ocak 22, 2008

Film İzledim: Uçurtma Avcısı

H. uzun zamandır kitabını okumam için ısrar ediyordu. Çok güzel çok güzel diye bir kaç kere önüme ittirdi ama pek oralı olmadım ben. Sıradan bir arkadaşlık hikayesi bekliyordum işin açıkcası... Yine de oldukça merak ediyordum ve filmi gelince bu merakımı en çabuk yoldan tatmin ettim.

Film (The Kite Runner - Uçurtma Avcısı) bence güzel. İkinci yarısı sürükleyici ama ilk yarısı yer yer çok yavaş. İlk yarıda da durumu görüntüler kapatıyor. Bizim için ayrı bir tad var filmde o da Farsça. Ne kadar çok kelime almışız, ilginç gerçekten. Bir ara tercümesiz anlayabileceğim sandım filmi. Teşekkür, aferin benim dikkatimi çeken iki tanesi. Ama daha çok var. ..

Görüntü güzelliği açısından da oldukça güzel sahneler var. Viran Afgan sokaklarında Mustang görmek kolay bir şey olmasa gerek... Pazar yerlerinin görüldüğü sahnelerde hoş. Filmin çekildiği yerlere yakın yaşıyor olmak, benim için apayrı bir tad oldu. Sanırım sırf bu sebepten Golden Gate manzaralı final sahnesi de güzeldi diyebilirim.

Filmin rahatsızı edici bir yönü var ama anladığım kadarıyla kitapta da böyle bir etki söz konusu. Film çıkışında kitabı okuyan bir kaç kişinin konuşmasına şahit oldum. Dediklerine göre filmde kitapta olan pek çok bölüm yokmuş ama yine de konu bütünlüğü olabildiğince yerindeymiş. Buna rağmen iki küsür saat sürüyor ki benim normlarıma göre gereğinden fazla uzun.

Tavsiye ediyorum anlayacağınız, fırsatınız olursa eğer görülmeye değer.

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Demek o kadar ısrar ettim kitabını okumadın.Fırsat bu fırsat deyip filmine gittin.Kitap gerek konusu gerek anlatım dili açısından son derece ilginç bir kitaptı.Daha da ilginç olan bu kitabı sen bana almıştın.Bende çok severek beğenerek okumuştum.Filmini de hiç duymadım.Eğer burya gelirse mutlaka giderim.Bende okurken bize ne kadar yakın bir kültür diye düşünmüştüm.Filmler kitabın birebir aynısı olmuyor zaten.Bende televizyonda pazar günü Mutluluk filmini izlemeye çalışacağım.Bakalım ne kadarı romana sadık kalınarak çekilmiş.

Adsız dedi ki...

Sen en iyisini yapmışsın.Zamandan kazanmış mekanları görme şansını filmi seyrederek yakalamışsın.Fakat ben kitabı okumayı tercih ederim.Filmi buraya gelirse giderim.O da Afgan sokaklarını görmek için.

Adsız dedi ki...

merhaba, ben de kitabını okuyanlardan ve cok etkilenenlerdenim.bazı sahneleri insanın kendi gozunde oluşturması apayrı birşey ya, filmde ne kadarını yansıttılar bilmiyorum ama kitabı okurken bir kac yerde ciddi ciddi karamsarlığa kapıldığımı, çocugun içler acısı halinin gözümün önünde çok net canlandığını hatırlıyorum.çok üzülerek ilerletmiştim sayfaları...filmin de ayrı bir tadi vardır eminim, burada da afişlerini astılar ancak ne zamana gelecek o gelecek de ben ankaraya ne zaman gidip izleyebilecegim o muamma...ama bence okunası, hoş bir kitap..