Pazartesi, Aralık 19, 2005

Neşe, keder hepsi geçer...

Ya zamanın olmaz, yada paran.
Fırsatın olduğunda, enerjin olmaz.
Gençken fırsatın olmaz.
Evin olduğunda işin bitmez, işin bittiğinde evin olmaz.
Mutluysan tatminkarsındır. Tatminkarsan başarılı olamazsın.
Başarılıysan mutlu değilsindir.
Safsan, insanları tanıyamazsın. İnsanları tanırsan saf kalamazsın.
Basit yaşarsan karmaşayı özlersin.
Karmaşanın göbeğindeysen basitliği ararsın.
...


Hayat değil sanki trade-off curve'u. Bir şeyi tutayım derken öbürünü bırakmak zorunda kalıyorsun. En iyisi her şeye bir ne-kadar-istiyorum katsayısı atayıp, ondan sonra mümkünse global (hadi olmadı local) bir least-squares sonuç için sistemi çözmek. Ya da biri çözse de hepimizin eline bir formül tutuştursa.

Son söylediklerimin ne kadar anlamsız olduğunun ben de farkındayım. Hayat matematiksel bir sistem değil, biz de input değiliz. Ama, kesin olan bir şey var, o da aynı anda her şeyi kendimiz için optimum en iyi noktaya getirmemizin imkansızlığı.

Hayatı parça parça ele alıp, önce bunu yapayım sonra şunu yapayım demek anlamsız. Her şeyi aynı anda yaşıyoruz sonuçta. İsteklerimizi birbirinden bağımsız ve ayrı olarak düşünmek imkansız. Her şeyi bir şekilde aynı anda yaşamalıyız. Bunun yolu da... Bunun yolunu ben de bilmiyorum ki yazayım. Ama herkes için tek bir yol olmayacağı da açık (different initial conditions :) ) .

O halde kendim dahil herkese bu yolda kolay gelsin demekten başka bir şey geliyor elimden...

Kolay gelsin!

İlgili : Bu şiir (ve devamındaki yazı ilginizi çekebilir) "Basit Yaşamak" (Düş Hekimi - Yalçın Ergir). Aslında ilginizi çekmeyedebilir (i.e. ben saçma buldum) ama ilgilidir ne de olsa deyip, içeriği zenginleştirmek adına buraya bir bağlantı koydum. Kafanıza göre takılın artık :). (NOT:Bağlantı içeriğini 19 Aralık 2005 tarihinde kontrol ettim. Bu site veya içeriği ile hiç bir ilişkim yoktur.)

PS: Bu yazının -tekrar okumaya gerek bile duymadan- -başlığından son notuna kadar- ne kadar kötü bir yazı olduğunun farkındayım. Onun için anlamaya çalışmak beyhude çaba olabilir. Bu seferlik kusura bakmayın lütfen.

Hiç yorum yok: