Pazartesi, Eylül 26, 2005

Etik Manifesto

İnsanın hayatı boyunca pek çok görüşü değişebilir bunu anlayabiliyorum, ancak etik değerlerin de benzer bir değişim sürecinde olması benim gözümde aşırı çürümüşlüğü de beraberinde getiriyor.

Demek istediğim, eğer etik değerlerimizi ortama (yere, zamana ve başka değişkenlere) göre değişmeye bırakırsak aslında sahip olduğumuz etik değerlerden bahsedemeyiz. Sadece içinde bulunduğumuz ortamın kurallarına uymak bizi çoğu zaman ahlaki anlamda saflığa ulaştıramaz.

Demek istediğim şeyi basit örneklerle anlatabilirim. Aslında bu blog'u okuyan çoğu insan - arkadaşlarım - beni rahat anlayacaklardır. Çünkü onların da son dönemde hayatlarında ciddi değişiklikler oldu. Bir nedenden dolayı hayatımız şu şekillerde değişebilir:
  • Yer değiştirebiliriz. Üniversiteyi bitiren pek çok insan için bu geçerlidir.
  • Benim için geçerli olmasa da statü değiştirebiliriz. Örneğin, öğrencilikten bir sonraki hayat evresine geçmiş olabiliriz.
  • Çevre değiştirebiliriz. Bu tam olarak yer değiştirme değil. Etrafımızda insanlarda radikal bir değişiklik buna örnek verilebilir.
  • En basiti ve herkese uygulanabilecek olanı zaman (ve haliyle dünya) değişebilir. ( merak etmeyin değişir. :) )
Bu değişiklikler bizi etik anlamda daha iyi yada daha kötü bir yere taşıyabilir. Ancak, ben etik anlamda yüksek noktadan olanlar açısından durumu incelediğim için, etik anlamda daha kötüye taşıdığımız durum üstünde yazmaya devam edeceğim.

Böyle bir durumda, eğer çevre şartlarına uyar ve ortalama adam olmaya çalışırsak, seneler boyunca kazandığımız şeyleri çok kısa sürede kaybetmek tehlikesi ile karşı karşıya kalırız. Peki önlem olarak ne yapmalıyız ki, etik servetimizi koruyabilelim.

Benim önerilerim şöyle:
  • Etik değerlerimizi en baştan tanımlayıp onlara sahip çıkmak
  • Etik değerlerin bizi kazandırdığı en önemli özellik olan doğruyu yanlıştan ayırt edebilme kabiliyetini kullanmak
  • Diğer insanları etik anlamda doğruya çağıracak güçte olmasak bile, kendimizi koruyabilecek güçte olmak
  • Kendi kendimizin kontrolü olup, vicdanımıza kulak vererek
Bu maddeler tabi ki çoğaltılabilir. Benim kimseye önerim adaptasyon sürecini zorlaştırıp, yalnız adam olmak değil. Sadece diyorum ki, adapte olmak, çürümüşlüğün bir parçası olmak değildir. Toplum denetimden uzak olduğumuz yerlerde bile kendş toplumumuza bizi yabancılaştırmayacak şekilde yaşamak.

Bunları niye şimdi yazıyorum. Daha önceki yazılarımı okuyanlar bilir. (Okumayanlar için : ahmetaltay.net - yazılar bölümü ) Önceden anahatlar, çizip onlara uymak çoğu zaman işe yarar bir davranıştır benim için. Bu ortaya koyduğum genel kurallar bütününe uymanın en kolay yolu da onu paylaşmaktır. Bunu burda yazıyorum, böylece kendim içinde bağlayıcı oluyorum.

Bu yazı tek amacı kendimi korumak da değildir. İsteyen herkes burada yazılanlardan fayda görebilir. Ayrıca bu deklarasyonu yardımlarınızla genişletmeye da hazırım. Eksik olduğunu düşündüğünüz bir şey olduğunda benim iletişime geçebilirsiniz.

Hiç yorum yok: